
#ishrana
Eko recepti za Dž
Odnos prema hrani se sa godinama menja. U
detinjstvu nam je igra bila najvažnija stvar na svetu i neki još uvek vuku
traume od čuvenog „pojedi da se ne baci". Idući timeline-om ulazimo na vrata
obrazovnih institucija kada počinjemo da volimo hranu, nažalost najviše junk sa
ekipicom. Snalazimo se na malom odmoru kada gledamo kako da u budžet uglavimo i
grickalice i sokić. Iz tog perioda takođe većina vuče negativna sećanja u vidu
teranja da jedemo neki zeleniš iz tanjira. Konačno, stižemo do studentskih dana
kada se situacija za nijansu menja. Mnogi se osamostaljuju i odlaze u druge
gradove da postanu „sam svoj gazda“.
Kada se to desi, polako kreće da nedostaje
kuvana hrana i susrećemo se sa egzistencijalnom zebnjom zvanom da li pojesti
ili popiti. Na svu muku, krenula je da se širi svest o značaju zdrave ishrane,
kombinovanju namirnica i taman si pohvatao/la konce, ušao/la u fazon i uhvatio
gas, kad ono kreće priča i o problemu viškova hrane i u fazonu si, čekaj šta je
ovo sad.
Skratićemo ti muku i u nastavku podeliti sa tobom bejzik recepte za čiju pripremu sigurno imaš makar 70% sastojaka u frižideru. Na ovaj način nećeš baciti višak hrane, a i imaćeš korektan obrok za plitak džep.
- Malo jači doručak - popara iliti grom: Idealan doručak kada planiraš da ideš na predavanja i zagineš do praskozorja ili ako planiraš da opustiš ruku i cirneš koju. Sve što ti je potrebno jeste stari hleb, mleko, so i puter ili maslinovo ulje. Staviš sve u šerpu i na ringu i vuola! Imaš obrok koji će te držati sitim više sati. Ukoliko imaš neki krem sir pri ruci, stavi i njega na kraju da joj daš final touch.
- Proteinski overload - omlet sa bilo kojim povrćem koje imaš u frižideru: Jaja su namirnica koja je u velikoj meri bogata proteinima što je svrstava u istu kategoriju u koju spada i meso u okviru piramide ishrane. Ukoliko se hraniš zdravo, ovaj obrok je idealna opcija. Ulupaš dva jaja staviš u tiganj na malo ulja, iseckaš povrće koje ti je pri ruci i imaš nutritivno bogat obrok.
- Vitaminska bomba – čorba od povrća koje imaš u frižideru: Osim što nam u susret stiže pustinjska klima i manjak apetita, ovo je i najjednostavnije jelo koje možeš pripremiti za sat vremena. Sve što ti je potrebno je jedan luk, povrće, začini i paradajz. Izdinstaj luk, ubaci povrće, prelij vodom i na kraju izrendaj paradajz da joj daš pravi šmek. Imaćeš zdrav i lagan ručak za 2 dana.
Čak iako nemaš naviku da kuvaš sebi,
probaj. Osećaćeš se mnogo bolje ukoliko ne odbaciš višak hrane i iskoristiš ga
da smućkaš sebi dobar obrok. Ukoliko je ovo ulaz na velika vrata 24 Kitchen,
pohvali se porodici svojim kulinarskim sposobnostima.
Prati nas za više održivih recepata. :)